Zam, asgari ücretlinin cebine girmeyecek

Elektrik ve doğalgaz farkına gidecek

Zam, asgari ücretlinin cebine girmeyecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, asgari ücretin vergi dışı bırakılarak, en az 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve insanca yaşanabilecek düzeyde olması gerektiğini bildirdi.

Akkaya, yazılı açıklamasında, 2013 yılında geçerli olacak asgari ücretin tespiti amacıyla toplanan komisyonun, çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Asgari ücretin, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için net 739 lira 79 kuruş olduğunu anımsatan Akkaya, ”Asgari ücret yıllardır ülke gerçeklerinin göz ardı edildiği bir ortamda belirlenmektedir. Bu nedenle hükümet ve sosyal taraflar arasında yapılan müzakereler artık asgari ücretli için umut olmaktan çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Hükümetin, 2013 yılı için beklenen enflasyon oranı olan yüzde 3.3 oranında zam yapacağını açıkladığını belirten Akkaya, şunları kaydetti: ”Hükümet, zaten 2012 yılında elektrik ve doğalgaza yaptığı zamlarla vereceğini asgari ücretlinin cebine girmeden geri almış olacaktır. Nitekim 6 Aralık’ta Ankara’da ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zamla işçiye reva görülen 22,20 TL’lik aylık zammın büyük bir kısmı daha ücretlere yansımadan geri alınmıştır. Yıllardır asgari ücrete yapılan zammın yıllık enflasyonun altında kaldığı gerçeğini de ortaya koyduğumuzda, 2013 yılına asgari ücretli zamlı maaşla değil kayıpla girmektedir. CHP olarak, asgari ücretin tespitinde insanları sefalete mahkum eden ve ülke gerçeklerini hiçe sayan yaklaşımlara son verilmesi gerektiğini düşünüyor, asgari ücretin vergi dışı bırakılarak, en az 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve insanca yaşayabilecekleri bir düzeyde olması gerektiğine inanıyoruz.”